Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 150 150 Bluebox.gr

Σε πολλές συζητήσεις με συναδέλφους μηχανικούς, αλλά και τεχνικούς με μεγάλη εμπειρία, έχω διαπιστώσει την μικρή σημασία που δίνουν στην επάρκεια της ισχύος της αντλίας θερμότητας που εγκαθιστούν και που απαιτεί η θέρμανση της κατοικίας που αναφέρονται. Μάλιστα η δυνατότητα της εκάστοτε αντλίας θερμότητας για την επίτευξη υψηλών θερμοκρασιών, πολλές φορές αποτελεί και την απατηλή ασφάλεια έναντι της έλλειψης της απαιτούμενης παροχής ενέργειας στο χρονικό διάστημα, όπου η εγκατάσταση ζητά για να κρατήσει σταθερή ή ακόμα χειρότερα να αυξήσει την θερμοκρασία των χώρων που εξυπηρετεί η αντλία θερμότητας.

Είναι φυσικό ένα θερμότερο σώμα να θεωρείται πιο αποτελεσματικό για την μετάδοση θερμότητας από ένα μικρότερης θερμοκρασίας, αλλά από την πλευρά του μηχανικού εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος αυτού του σώματος. Με πιο απλά λόγια, ένα ποτήρι βραστό νερό είναι λιγότερο αποτελεσματικό από ένα κουβά νερό στην μισή θερμοκρασία, όταν ο σκοπός μας είναι να κάνουμε μπάνιο με αυτό. Αυτή ακριβώς είναι η έννοια της ισχύος, η οποία ορίζεται με την ενέργεια που παίρνουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι όταν ένα κτιριακό συγκρότημα με εσωτερική θερμοκρασία 20οC  έχει απώλειες 25kW με εξωτερική θερμοκρασία 5οC, χάνει στο περιβάλλον 25kJoule ενέργεια το δευτερόλεπτο και απαιτεί από κάπου να την αναπληρώσει, διαφορετικά θα αρχίσει να πέφτει η εσωτερική του θερμοκρασία, μέχρι να ισορροπήσει σε αυτή που οι απώλειές του να εξισωθούν με την ενέργεια που του προσφέρουμε. Δηλαδή ενώ εμείς θέλουμε η εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου να παραμείνει στους 20οC, αυτή θα πέσει σε συνθήκες λιγότερης άνεσης. Το οξύμωρο στον αρχικό συλλογισμό της μικρής ισχύος αντλίας θερμότητας αλλά υψηλών θερμοκρασιών, είναι ότι με μικρότερη εσωτερική θερμοκρασία τα θερμαντικά σώματα ή οι οποιεσδήποτε άλλες εσωτερικές μονάδες αυξάνουν την απόδοσή τους. Ζητώντας ακόμα περισσότερη ισχύ από την αντλία θερμότητας, η οποία δεν έχει να την διαθέσει, διαπιστώνεται η ταχύτατη μείωση της αρχικής υψηλής θερμοκρασίας νερού σε χαμηλότερο επίπεδο, με τελική τιμή την εσωτερική θερμοκρασία, δηλαδή τιμές κάτω από τους 20οC. Άρα η έλλειψη ισχύος τελικά αποκλείει και το φαινομενικό πλεονέκτημα της υψηλής θερμοκρασίας, δεν επιτρέπει στην αντλία θερμότητας να θερμάνει ικανοποιητικά το κτίριο και τελικά οδηγεί και στην διακοπή της λειτουργίας της σε οριακές καταστάσεις. Η μόνη ελπίδα σε αυτό το μη αναστρέψιμο φαινόμενο είναι, είτε να καλυτερέψει ο καιρός, είτε να χρησιμοποιηθεί μια άλλη πηγή ενέργειας γνωστή ως ηλεκτρική αντίσταση, με την επίσης γνωστή σε όλους μας υψηλή κατανάλωση.

Θα ήθελα λοιπόν κλείνοντας να αναφέρω στους συναδέλφους, που δικαιολογημένα παρασύρονται από το έξυπνο marketing, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε μεγάλα ονόματα, ότι άσχετα με ότι λένε, το μέγεθος μετράει στο να κάνεις αποτελεσματικά την δουλειά σου και να αφήσεις ικανοποιημένο τον πελάτη σου. Η Blue Box διαθέτει μονομπλόκ αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών μέχρι τα 65kW για οικιακή χρήση θέρμανσης.

Σωτήριος Λιάσκος
Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ